Ibland kan det vara svårt att veta hur man på bästa sätt skriver ett CV och personligt brev. Hur mycket och vilken information ska finnas med? Hur anpassar jag mina erfarenheter utifrån den tjänst jag söker? Hur ger jag en personlig bild av mig själv? Vi delar gärna med oss av några tips som kan hjälpa dig vidare i karriären.

Karriärstips

Ditt CV tillsammans med ditt personliga brev är två mycket viktiga pusselbitar när du söker jobb. Använd gärna vår CV mall som grund. Kom ihåg att anpassa ansökan efter din personlighet och det specifika jobbet du ska söka. Lycka till!

CV & personligt brev

CV-MALL

Vi har tagit fram en mall för dig som behöver hjälp med att komma igång. Detta är ett exempel på hur du kan strukturera ditt CV på ett enkelt sätt. Klicka på länken här under för att ladda ner CV-mallen.
Ladda ner CV-mallen

ENKEL OCH LOGISK STRUKTUR

Det viktigaste att tänka på när du ska börja utforma ditt CV är att det finns en enkel och logisk struktur och att den person som läser ditt CV får en snabb överblick över dig och dina kvalifikationer. Ett CV ska ofta hållas kort och koncist och endast ta med relevant information inför den tjänst du söker.

TYDLIGA RUBRIKER

Bygg upp ditt CV med tydliga rubriker så som arbetslivserfarenheter, utbildning, språk och IT-kompetenser. Lägg gärna upp dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning och börja med det senaste först. Glöm inte att skriva vilken tidsperiod du har arbetat på respektive arbetsplats.

UTGÅ ALLTID IFRÅN DEN TJÄNST DU SÖKER

Utgå alltid ifrån den tjänst du söker när du utformar ditt CV och anpassa det därmed från fall till fall.
Tänk på att beskriva varje tjänst eller arbetsuppgift lagom mycket. Generellt bör inte ditt CV vara mer än 2-3 sidor långt.

FOTO?

En vanlig fråga som ofta kommer upp är om man ska ha med ett foto på sitt CV. Det är en smaksak och här finns inga rätt eller fel utan du väljer själv vad som passar dig bäst. Väljer du att infoga ett foto, se då till att det blir en bra bildupplösning och välj ett foto som är trevligt och neutralt.

DITT PERSONLIGA BREV

Ditt personliga brev är ett komplement till ditt CV och du ges här möjligheten att ge en mer personlig bild av dig själv. Här talar du om varför du söker tjänsten och varför just du är bäst lämpad för jobbet. Precis som när du skriver ditt CV ska du anpassa ditt personliga brev till den tjänst du söker. Du får gärna utveckla någon av dina personliga egenskaper såsom samarbetsvillig och på vilket sätt denna kan vara av värde i tjänsten. Tillåt dig att vara personlig, men tänk på att brevet ska sälja in dig som en person som passar för tjänsten. Håll balansgången och var inte alltför privat.

ÄR DITT CV KLART OCH REDO ATT SKICKA NU?

Glöm inte att noga läsa igenom ditt CV och personliga brev innan du skickar iväg din ansökan. Be gärna någon annan läsa igenom det för att upptäcka felstavningar eller grammatiska fel. Stavfel kan uppfattas som negativt och att du anses lite slarvig och inte tillräckligt intresserad av tjänsten.

Intervju

Att bli kallad till en intervju kan ofta kännas lite nervöst och pirrigt. Genom att komma väl förberedd till intervjun kommer du lättare kunna slappna av och känna dig bekväm i situationen.

Du har bara en chans att göra ett första intryck – ta tillvara på det tillfället!

KOM I TID

Du vinner alltid på att komma i tid till din inbokade intervju. Inte bara för att ge rekryteraren ett gott intryck av dig utan även för att du ska få en lugn och behaglig start på intervjun. Att komma med andan i halsen är sällan bra och gör dig bara stressad och kanske ännu mer nervös. Ett tips är att redan i förväg kolla upp adressen dit du ska, parkeringsmöjligheter etc.

OM NÅGOT SKULLE HÄNDA PÅ VÄG TILL INTERVJUN

Om du ändå skulle ha en befogad anledning till att inte komma i tid till intervjun, se till att ringa och förvarna rekryteraren om detta i god tid även om det så bara är några få minuter. Det visar på att mötet är viktigt för dig och att du har respekt för rekryterarens tid.

HA KOLL PÅ VEM DU SKA TRÄFFA

Som rekryterare har vi många gånger blivit kallade fel namn av kandidater och det ger kanske inte ett jättepositivt första intryck av den vi ska träffa. Genom att alltid ta reda på namnet på den du ska träffa visar du att du är förberedd och har koll på läget.

GÖR ETT BRA FÖRSTA INTRYCK OCH VISA ATT DU ÄR FÖRBEREDD

Se till att alltid hälsa på rekryteraren med ett fast handslag och titta personen i ögonen. Det är även klokt att tänka igenom din klädsel inför intervjun. Självklart ska du känna dig bekväm, men anpassa gärna din klädsel utifrån den tjänst du söker.

Läs på om företaget du ska träffa. Det är vanligt att frågan ”Vad känner du till om vårt företag?” kommer upp inledningsvis vid intervjun och här är det bra att du är förberedd och påläst.

FÖRBERED DIG PÅ FRÅGOR I FÖRVÄG

Förbered dig i förväg på frågor som du tror kommer ställas under intervjun. Ju mer du förbereder dig desto säkrare och tryggare känner du dig. Som rekryterare märker man ofta om man har ett genomtänkt och förberett svar på frågorna som ställs. Se gärna till att kunna ge exempel och utveckla dina svar. Som rekryterare jobbar man ofta med frågor som ”Hur märker jag det?”, ”På vilket sätt?”, ”Ge mig ett exempel!”. Om du behöver fundera på en fråga som rekryteraren ställer till dig, ta dig tiden och var inte rädd för tystnaden som kanske uppstår.

Det är viktigt att du kan framhäva det du är bra på, men samtidigt är det viktigt att du är ödmjuk inför dina svagheter. Vi har alla något vi kan förbättra och utveckla och genom att ge exempel på detta visar du att du har självinsikt och vill utveckla dig själv.

VISA INTRESSE FÖR DEN AKTUELLA TJÄNSTEN

Ställ själv gärna egna frågor under intervjun. Då visar du rekryteraren att du är intresserad och angelägen.

Registrera ditt CV

Välkommen att registrera dig i vår CV-databas

Efter att du registrerat ditt CV hos oss kan du enkelt och snabbt söka våra lediga tjänster. Du finns dessutom tillgänglig när våra personalansvariga söker efter kandidater till uppdrag och tjänster inom ditt yrkesområde. Ju mer noggrann du är när du registrerar ditt CV desto större är chansen att vi hittar ett arbete som passar just dig och dina kompetenser. Givetvis behandlas dina handlingar konfidentiellt och visas aldrig externt utan ditt samtycke. Har du frågor kring hur du gör när du registrerar ditt CV är du välkommen att kontakta oss på info@inpeople.se.